NOVEMBERGLEDER
November har sitt navn fra den romerske kalender og betyr 9. Den 9. måneden ble etterfulgt av desember. Romerne hadde utelatt januar og februar og begynte året med mars. Besøker du Maschmanns denne uken kan du legge merke til at julevarene er på plass. Pinnekjøtt, lutefisk, sylte, sild, rakfisk, Stilton, julekalendere, panettone og mye annet godt.  Fra neste uke serverer Bakeriet deilig julefrokost (PDF).
I nyhetsbrevet denne uken deler vi varmende og robuste matgleder. Vi starter med en kopp varm Valrhona sjokolade.
OPPSKRIFT: VARM SJOKOLADE FRA VALRHONA
3 SUPPEKLASSIKERE
DU ALDRI BLI LEI AV
En god suppe lagd fra bunnen med godt håndtverksbrød er perfekt novembermat. Vi har plukket frem tre klassikere som du enkelt kan lage selv. Klassisk fransk løksuppe har få, men gode ingredienser er kanskje en av de enkleste og beste suppene du kan servere. Potet- og purreløksuppe, potage parmentier, er en lettlaget og velsmakende suppe. Den tredje klassikeren er tomatsuppen, lag den helt enkelt med mesterkokkenes hemmlige ingrediens eller litt mer krevende.
OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU TOMATSUPPE FRA BUNNEN AV
LANGTIDSMATEN DET ER VERDT Å VENTE PÅ
Oksehalesuppe er god og robust høst- og vintermat . Rå oksehaler er et godt utgangspunkt for å skape en fantastisk suppe. Det tar en 3-4 timer men vel verdt å vente på. Vi deler også oppskriften på oksehaleravioli med fattigmanns-trøfler; løk og jordskokk, samt umami smaksetterne, sellerirot og steinsopp. Kjøttavdelingen anbefaler også høyrygg og skank av urfe som de har inne denne uken.  

I kategorien, mat som er verdt å vente på, må hjemmelaget surdeigsbrød også med. Baker Paul hos Maschmanns deler sin oppskrift med råd og tips. Det å bake med tre ingredienser mel, vann og salt er gøy. Du lærer hvor mye arbeid det ligger bak et skikkelig godt brød.  Belønningen er et  holdbart og smakfullt brød. En helt annerledes opplevelse enn 1 times bake off industribrød du får kjøpt i dagligvarebutikkene.
OPPSKRIFT: STEG FOR STEG, GROVT SURDEIGSBRØD
PIFFE OPP MATEN: HVILKE VARMENDE INGREDIENSER ER DET LURT Å BRUKE?
Her har du 5 sterke smaker som piffer opp maten. Verdens kanskje mest kjente hot sauce er SRIRACHA, en søt og sterk chilisaus fra Asia som brukes som smksetter til det meste. NDUJA er en smørbar salami fra Calabria. NDUJA er sterk på smak og brukes forsiktig. Som smaksetter til pizza, supper og gryter fungerer den utmerket. SALSICCIA NAPOLI FORTE er en sterk pølse som brukes til tapas og på pizza. Men små finhakkede biter i sauser og gryter gir en god og varmede smak på resultatet. I Liguria lages en helt spesiell CHILIOLJE. Oliven og chili presses sammen til en olje. Det gir en kompleks olje som tilfører en behagelig varme til maten. 

Det er et eller annet med voksne menn med skjegg og chili som er fermentert lenge. Fra Stavanger kommer MIDSUMMER HOT SAUCE. Det er en blanding av melkesyregjæret habanero, løk, og hvitløk. Sausen blir tappet på elegante flasker og er ifølge ivrige "hot sauce" kjennere en av verdens beste hotte sauser. Prøv noen dråper i sauser, gryter, på pizza, speilegg og burger. 
EKSTERN LINK: LES MER OM MIDSUMMER HOT SAUCE
6 MATGAVER PERFEKT FOR FEDRE 
Det er ikke noe feil med slips, sokker eller en bukett med tulipaner i farsdagsgave. Men hva med noe litt mer spennende, noe spiselig? 
Over ser du moden Stilton, pepperkaker og noe godt og flytende på P. 
Les mer om andre godsaker det passer å gi matglade fedre i linken under. 
6 MATGAVER PERFEKT FOR FEDRE
MASCHMANNS ER MED I KÅRINGEN 
AV BYENS BESTE PIZZA
De siste ukene har folk fra hele byen stemt frem sine favoritter i Aftenpostens store kåring Oslos beste. Det har kommet inn 4225 leserforslag i ti kategorier. Pizza er en av kategoriene. Her kom det inn 124 forslag. Juryen har plukket ut 5 kandidater og her er Maschmanns med. 
BYENS BESTE PIZZA: STEM OSS FREM
MailMojo