ASPARGES ER NOE AV DET MEST
EKSKLUSIVE DU KAN SPISE |
Mannheim: Aspargesskrelling på markedet F: Andrew Cowin |
Asparges fra Pfalz er på sitt aller beste nå. Lokalbefolkningen kaller sin asparges for det hvite gull. De lokale bøndene har gjort en formidabel jobb med å dyrke frem de smakfulle, hvite aspargesene.
Det å dyrke asparges krever kunnskap, nitidig arbeid og godt håndtverk. Du må skape et godt jordsmonn, være tålmodig, du høster ikke før 3. året. Så kan du høste i tre år før avlingen daler. Så er det å begynne på nytt. Lage perfekt jordsmonn, vente i tre år og høste igjen. |
|
|
SLIK TILBEREDER TYSKERNE SIN
HVITE ASPARGES |
Vi har hentet tips fra det tyske turistkontoret: |
Om du har lyst til å lage asparges hjemme, her har du noen viktige tips for tilberedningen. Det er ikke bare bare å få en perfekt asparges på bordet.
Skrell aspargesen godt, slik at alt som er trevlete er borte. Kutt av enden.
Kok skrellet, og bruk vannet senere til å koke aspargesen i. Det gir ekstra smak, og så kan du bruke det etterpå til å lage aspargessuppe.
Bruk en høy gryte, slik at aspargesen kan stå i kjelen.
Sorter aspargesen etter tykkelse. Du kan lage bunter med litt snor. Tynne stengler har kortere koketid enn tykke stengler, og må tas ut tidligere.
Kok opp vannet, sett aspargesen i kjelen og småkok den. Aspargestoppene skal ikke dekkes av vann!
Nå er det viktig å følge med når den er ferdig. Det varierer veldig og kan ta mellom 4 og 10 minutter, blant annet avhengig av tykkelsen på stenglene.
For å finne ut om den er ferdig, bruk en gaffel og legg en aspargesstengel på tvers over gaffelen. Den skal bøyes litt! Hvis den ikke bøyer seg, er den ikke ferdig kokt. Hvis den ligger slapp på gaffelen, så har den dessverre kokt for lenge.
(red.anm: Du trenger ikke en egen kjele til koking av asparges. En vid panne der vannet dekker aspargesen vil fungere greit.)
Uansett om du foretrekker asparges med hollandaise saus eller smeltet smør, skinke og mandelpoteter, er den alltid en smaksreise utenom det vanlige.
|
|
|
UNN DEG EN SMAK AV VÅR:
ASPARGES PÅ GRILLEN |
"Den perfekte grønnsak" - Ferran Adria om asparges |
På bildet over ser du Even i Markedet grille hvit asparges. Han forteller at en enkel måte å grille asparges fra Pfalz i Tyskland på er å blanchere dem på forhånd for så å legge de i isvann. Når grillen er skikkelig varm og kullet grått legger du på aspargesen. La de få et grillmønster på hver side før servering. Ferdig aspargesen har en myk ytterside og en lett sprø kjerne.
|
|
|
GRILLET HVIT ASPARGES MED
SPRØSTEKT CHORIZO OG MANCHEGO |
Hvit asparges med en touch av Spania |
Grillet hvit asparges med sprøstekt chorizo og manchego. Skjær chorizo i skiver og stek de i en middels varm panne til de er sprø. La overflødig fett renne av chorizoen på et kjøkkenpapir. Finhakk chorzioen og sett til side. Grille asparges. Følg gjerne grillrådene som Even delte i en sak lenger opp. Dander asparges pent på et fat, dryss over chorizo og manchego. |
|
|
GRILLET GRØNN ASPARGES MED
PARMESAN OG SITRONZEST |
Grønn asparges med en touch av Italia |
Bruker du skikkelig grillkull tilfører du grillmaten en deilig røyaroma. Grønn asparges egner seg ypperlig i så måte. Grill aspargenen al dente og gi den et godt grillmønster. Riv over en god Parmigiano Reggiano. For den lille ekstra touchen, finrevet sitronskall. |
|
|
LAG PARMESANAIOLI, EN HERLIG DIP TIL SESONGENS ASPARGES |
Parmesanaioli er ypperlig tilbehør til sprø grønnsaker |
DETTE TRENGER DU:
2 eggeplommer
1 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk, finhakket
4 dl rapsolje
50 g revet Parmigiano Reggiano
Salt og pepper
Sprø grønnsaker (som for eksempel asparges, reddik, paprika, sukkererter, brokkoli)
SLIK GJØR DU:
Ha eggeplommer, sitronsaft, sennep og hvitløk i et litermål eller annen høy beholder.
Kjør sammen med en stavmikser.
Spe med oljen mens du kjører sammen med stavmikseren.
Spe med et par spiseskjeer kaldt vann hvis aiolien blir for tykk.
Vend inn revet Parmigiano Reggiano og smak til med olje salt og pepper.
|
|
|
SESONGENS PIZZA MED SPECK FRA TYROL, CHÈVRE OG GRØNN ASPARGES |
Pizza bakt i vedfyrt steinovn |
SESONGENS PIZZA I BAKERIET: Speck dal Tirolo fra Edizioni Riccardo Franchi, mozzarella, chèvre, grønn asparges, ramsløk samt Rømme fra Røros. Pizza serveres fra klokka 11:00 til 22:00, take away frem til 21:45. |
|
|
SESONGENS SALAT MED GRØNN
ASPARGES OG BURRATA |
SESONGENS SALAT I BAKERIET – Burrata, grønn asparges, sukkererter, reddik, salat, urtedressing. Serveres med økologisk brød fra vårt eget Bakeri. |
|
|
|
|