ASPARGES ER NOE AV DET MEST
EKSKLUSIVE DU KAN SPISE
Asparges fra Pfalz er på sitt aller beste nå. Lokalbefolkningen kaller sin asparges for det hvite gull. De lokale bøndene har gjort en formidabel jobb med å dyrke frem de smakfulle, hvite aspargesene. 

Det å dyrke asparges krever kunnskap, nitidig arbeid og godt håndtverk. Du må skape et godt jordsmonn, være tålmodig, du høster ikke før 3. året. Så kan du høste i tre år før avlingen daler. Så er det å begynne på nytt. Lage perfekt jordsmonn, vente i tre år og høste igjen. 
MATNYTTIG OM ASPARGES FRA PFALZ, TYSKERNES HVITE GULL
SLIK TILBEREDER TYSKERNE SIN
HVITE ASPARGES
Om du  har lyst til å lage asparges hjemme, her har du noen viktige tips for tilberedningen. Det er ikke bare bare å få  en perfekt asparges på bordet.

Skrell aspargesen godt, slik at alt som er trevlete er borte. Kutt av   enden.

Kok skrellet, og bruk vannet senere til å koke aspargesen i. Det gir          ekstra smak, og så kan du bruke det etterpå til å lage aspargessuppe.

Bruk en høy gryte, slik at aspargesen kan stå i kjelen.
Sorter aspargesen etter tykkelse. Du kan lage bunter med litt snor.  Tynne  stengler har kortere koketid enn tykke stengler, og må tas ut     tidligere.

Kok opp vannet, sett aspargesen i kjelen og småkok den.        Aspargestoppene skal ikke dekkes av vann!

Nå er det viktig å følge med når den er ferdig. Det varierer veldig og   kan ta mellom 4 og 10 minutter, blant annet avhengig av tykkelsen på   stenglene.

For å finne ut om den er ferdig, bruk en gaffel og legg en    aspargesstengel på tvers over gaffelen. Den skal bøyes litt! Hvis den ikke  bøyer seg, er den ikke ferdig kokt. Hvis den ligger slapp på gaffelen, så  har den dessverre kokt for lenge.

(red.anm: Du trenger ikke en egen kjele til koking av asparges. En vid panne der vannet dekker aspargesen vil fungere greit.)

Uansett om du foretrekker asparges med hollandaise saus eller smeltet smør, skinke og mandelpoteter, er den alltid en smaksreise utenom det vanlige.
 
UNN DEG EN SMAK AV VÅR:
ASPARGES PÅ GRILLEN
På bildet over ser du Even i Markedet grille hvit asparges. Han forteller at en enkel måte å grille asparges fra Pfalz i Tyskland på er å blanchere dem på forhånd for så å legge de i isvann. Når grillen er skikkelig varm og kullet grått legger du på aspargesen. La de få et grillmønster på hver side før servering. Ferdig aspargesen har en myk ytterside og en lett sprø kjerne.
 
GRILLET HVIT ASPARGES MED 
SPRØSTEKT CHORIZO OG MANCHEGO
Grillet hvit asparges med sprøstekt chorizo og manchego. Skjær chorizo i skiver og stek de i en middels varm panne til de er sprø. La overflødig fett renne av chorizoen på et kjøkkenpapir. Finhakk chorzioen og sett til side. Grille asparges. Følg gjerne grillrådene som Even delte i en sak lenger opp. Dander asparges pent på et fat, dryss over chorizo og manchego.  
GRILLET GRØNN ASPARGES MED 
PARMESAN OG SITRONZEST
Bruker du skikkelig grillkull tilfører du grillmaten en deilig røyaroma. Grønn asparges egner seg ypperlig i så måte. Grill aspargenen al dente og gi den et godt grillmønster. Riv over en god Parmigiano Reggiano. For den lille ekstra touchen, finrevet sitronskall. 
MASCHMANNS FØRER TRE TYPER PARMIGIANO REGGIANO
LAG PARMESANAIOLI, EN HERLIG DIP TIL SESONGENS ASPARGES 
DETTE TRENGER DU:

2 eggeplommer
1 ss sitronsaft
1 ts dijonsennep
2 fedd hvitløk, finhakket
4 dl rapsolje
50 g revet Parmigiano Reggiano
Salt og pepper
Sprø grønnsaker (som for eksempel asparges, reddik, paprika, sukkererter, brokkoli)

SLIK GJØR DU:

Ha eggeplommer, sitronsaft, sennep og hvitløk i et litermål eller annen høy beholder.
Kjør sammen med en stavmikser.
Spe med oljen mens du kjører sammen med stavmikseren.
Spe med et par spiseskjeer kaldt vann hvis aiolien blir for tykk.
Vend inn revet Parmigiano Reggiano og smak til med olje salt og pepper.

 
SESONGENS PIZZA MED SPECK FRA TYROL, CHÈVRE OG GRØNN ASPARGES
SESONGENS PIZZA I BAKERIET: Speck dal Tirolo fra Edizioni Riccardo Franchi, mozzarella, chèvre, grønn asparges, ramsløk samt Rømme fra Røros. Pizza serveres fra klokka 11:00 til 22:00, take away frem til 21:45.
PIZZAMENY FRA MASCHMANNS
SESONGENS SALAT MED GRØNN
ASPARGES OG BURRATA
SESONGENS SALAT I BAKERIET – Burrata, grønn asparges, sukkererter, reddik, salat, urtedressing. Serveres med økologisk brød fra vårt eget Bakeri. 
LUNCHMENY FRA BAKERIET
MailMojo