SPANSK STEMNING PÅ MASCHMANNS |
Ibericoskinken passer perfekt på Maschmanns Pizza |
I morgen, fredag får vi storfint besøk på Maschmanns. 3 spanske matprodusenter stiller med toppet lag. Domecq med Iberico Bellota spekeskinke, Losada med kvalitets-oliven og O-Med med ekstra jomfru olivenolje og eddik. Råvarer i verdensklasse med en forsiktig gastronomisk prosessering. De hadde nok apoteker Maschmann satt pris på og innlemmet disse medisinene i sitt sortiment.
Domecq vil også være til stede i vår restaurant på kvelden. (17-19) Der blir det spanske matgleder med små og eksklusive smaker. Du kan også unne deg en Pizza Pata Negra med nyskåret Iberico Bellota. Mmmmmmm.
|
|
|
Forrige helg var det styrtregn, denne helgen blir det sol og varme. |
Det er spådd opp mot 15ºC og sol, nesten indian summer nå på lørdag. Hvorfor ikke grille? Markedet har gode grillgrønnsaker, flotte marmorerte biffer og grillkull av ypperste kvalitet. Kjøttavdelingen vil fyre opp sitt nye "leketøy", et vedfyrt rotisserie. Det blir peiskos, liflige lukter og god stemning i gata. På søndag er det farsdag. Vi sier som vi sa i fjor, glem slips og nips - gi far en god biff. |
|
|
HVA MED EN LAMMECARRÉ I HELGEN? |
Maschmanns kokker har flere smakfulle kombinasjoner klare i disken. |
Lammecarré av årets ferske lam er en av våre aller beste råvarer. Tilberedningen er enkel. Gi kjøttet en skikkelig bruning i en panne med fettsiden ned. Deretter har du kjøttet inn i ovn på 140ºC i 8 minutter.
Denn uken har kokkene i Markedet har laget 4 ferdig krydrede Lammecarréer: Tajine Marrakesh, parmesan og basilkum crust, lammekrydder og rosmarin. |
|
|
QUIZ: SJEKK OM DU HAR BASIS-KUNNSKAPEN INNE OM MAT,MILJØ OG KLIMA |
En heldig vinner får en stor Gourmet Gavekurv |
Forrige uke kunne vi lese at klima er ikke like viktig for folk som tidlligere. – Folk tenker kortsiktig. Klimaengasjementet i befolkningen er svekket, ifølge ny måling. Grunnen er bekymring knyttet til krig og helse.
Det er på tide med en quiz for å sjekke om du har kunnskapen rundt mat, miljø og klima inntakt. Vi trekker en heldig vinner fredag 18/11. Premien er en stor Gourmet Gavekurv fra Markedet verdt kr 1770,-
|
|
|
KAN DU FORSKJELLEN PÅ PROSESSERT OG ULTRAPROSESSERT MAT? |
Julekake-kolleksjonen fra Maschmanns Bakeri i år er:
kokosmakroner, brune pinner, peppekaker
og Pain d'éspices (fransk krydderkake)
I salg fra neste uke |
Julekaker kan være ganske ulike selv om energi, næringsinnhold
og utseende er det samme. Vi snakker om prosesserte versus ultraprosesserte julekaker.
Over ser du nybakte økologiske kokosmakroner laget av Maschmanns Bakere. På ingredienslisten finner du: Kokosmasse*, eggehvite*, sukker*, Valrhona sjokolade*. (*= økologisk). Det vil si 4 ulike råvarer som du finner hjemme på et vanlig kjøkken. Maschmanns kokosmakroner defineres som en prosessert matvare.
En ultraprosessert kokosmakron er industrielt framtilt og inneholder en rekke ingreidienser som du ikke finner på et vanlig kjøkken. Ingredienslisten kan se slik ut: Kokostopper 95 % (sukker, tørket kokos (40 %), vann, Eggehvitepulver, melkeprotein, skummetmelkpulver, fortykningsmiddel (e466), kokosolje, stabilisator (e407, e450), aroma (melk), vegetabilsk emulgator (e471)), sjokotrekk 5 % (sukker, fullherdet palmekjernefett, fettredusert kakaopulver (20 %), vegetabilsk emulgator (e322, e492), naturlig aroma).
Det er spesielt coctaileffekten av de ulike tilsetningstoffene i ultraprosessert mat som bekymrer forskerne. Flere dyrestudier viser at inntak av utraprosessert mat fører til mage- og tarmplager. Reduser eller unngå ultraprosessert mat er forskernes råd.
|
|
|
|
|