SPANSK STEMNING PÅ MASCHMANNS
I morgen, fredag får vi storfint besøk på Maschmanns. 3 spanske matprodusenter stiller med toppet lag. Domecq med Iberico Bellota spekeskinke, Losada med kvalitets-oliven og O-Med med ekstra jomfru olivenolje og eddik. Råvarer i verdensklasse med en forsiktig gastronomisk prosessering. De hadde nok apoteker Maschmann satt pris på og innlemmet disse medisinene i sitt sortiment.

Domecq vil også være til stede i vår restaurant på kvelden. (17-19) Der blir det spanske matgleder med små og eksklusive smaker. Du kan også unne deg en Pizza Pata Negra med nyskåret Iberico Bellota. Mmmmmmm.
 
FREDAG KVELD: VÅR SPANSK-INSPIRERTE MENY KAN DU LESE HER (PDF)
ETTER REGN KOMMER SOL 
Det er spådd opp mot 15ºC og sol, nesten indian summer nå på lørdag. Hvorfor ikke  grille? Markedet har gode grillgrønnsaker, flotte marmorerte biffer og grillkull av ypperste kvalitet. Kjøttavdelingen vil fyre opp sitt nye "leketøy", et vedfyrt rotisserie. Det blir peiskos, liflige lukter og god stemning i gata. På søndag er det farsdag. Vi sier som vi sa i fjor, glem slips og nips - gi far en god biff. 
SJEKK UT MASCHMANNS UTVALGTE ENTRECÔTE
HVA MED EN LAMMECARRÉ I HELGEN?
Lammecarré av årets ferske lam er en av våre aller beste råvarer. Tilberedningen er enkel. Gi kjøttet en skikkelig bruning i en panne med fettsiden ned. Deretter har du kjøttet inn i ovn på 140ºC i 8 minutter. 
Denn uken har kokkene i Markedet har laget 4 ferdig krydrede Lammecarréer:  Tajine Marrakesh, parmesan og basilkum crust, lammekrydder og rosmarin.
MATNYTTIG: KJERNETEMPERATUR PÅ HVILT KJØTT
QUIZ: SJEKK OM DU HAR BASIS-KUNNSKAPEN INNE OM MAT,MILJØ OG KLIMA
Forrige uke kunne vi lese at klima er ikke like viktig for folk som tidlligere. – Folk tenker kortsiktig. Klimaengasjementet i befolkningen er svekket, ifølge ny måling. Grunnen er bekymring knyttet til krig og helse.

Det er på tide med en quiz for å sjekke om du har kunnskapen rundt mat, miljø og klima inntakt. Vi trekker en heldig vinner fredag 18/11. Premien er en stor Gourmet Gavekurv fra Markedet verdt kr 1770,-
 
TA MASCHMANNS QUIZ I DAG OG SJEKK HVA DU KAN OM MAT, MILJØ OG KLIMA
KAN DU FORSKJELLEN PÅ PROSESSERT OG ULTRAPROSESSERT MAT?
Julekaker kan være ganske ulike selv om energi, næringsinnhold
og utseende er det samme. Vi snakker om prosesserte versus ultraprosesserte julekaker. 


Over ser du nybakte økologiske kokosmakroner laget av Maschmanns Bakere. På ingredienslisten finner du: Kokosmasse*, eggehvite*, sukker*, Valrhona sjokolade*. (*= økologisk). Det vil si 4 ulike råvarer som du  finner hjemme på et vanlig kjøkken. Maschmanns kokosmakroner defineres som en prosessert matvare.  

En ultraprosessert kokosmakron er industrielt framtilt og inneholder en rekke ingreidienser som du ikke finner på et vanlig kjøkken. Ingredienslisten kan se slik ut: Kokostopper 95 % (sukker, tørket kokos (40 %), vann, Eggehvitepulver, melkeprotein, skummetmelkpulver, fortykningsmiddel (e466), kokosolje, stabilisator (e407, e450), aroma (melk), vegetabilsk emulgator (e471)), sjokotrekk 5 % (sukker, fullherdet palmekjernefett, fettredusert kakaopulver (20 %), vegetabilsk emulgator (e322, e492), naturlig aroma).

Det er spesielt coctaileffekten av  de ulike tilsetningstoffene i ultraprosessert mat som bekymrer forskerne. Flere dyrestudier viser at inntak av utraprosessert mat fører til mage- og tarmplager. Reduser eller unngå ultraprosessert mat er forskernes råd.
 
MATNYTTIG: TRIKSET SOM GJØR DET LETTERE Å GJØRE SUNNE MATVALG
MailMojo