Det drar seg til mot jul, en uke igjen til Julaften. Denne uken byr vi på "Blues fra London", norsk fenalår og gode førjulssmaker. Markedet har utvidede åpningstider frem til jul. Du kan handle både tidlig og sent. Mandag og tirsdag neste uke er det ribbeslipp. Vi stiller med flott marmorerte ribber og toppet lag bak disken. På mandag får du også smake på en nyåpnet Gruyére, av samme batch som vant Oste-VM i november. I morgen er det forøvrig siste frist for å delta i Maschmanns Quiz om mat- og spisevaner fra krigens dager og frem til i dag. 
QUIZ: TEST DINE KUNNSKAPER OM MAT FOR OG NÅ
SVINERIBBE ELLER PINNEKJØTT?
MatPrat har undersøkt våre mat- spisevaner i julen. De spurte blant annet: Hva slags julemat ville du helst spist til middag på julaften hvis du kunne velge helt selv?  Svaret ble: Svineribbe: 38 %, Pinnekjøtt: 38 %, Kalkun: 10 %, Skinkestek: 5 %,  And 4 % og Lutefisk: 3 %.

Om du velger pinnekjøtt eller ribbe til jul er Maschmanns godt dekket. Vi har både pinnekjøtt og ribbe av utsøkt kvalitet fra nøye  utvalgte leverandører.

 RIBBESLIPPMandag 19/12 og tirsdag 20/12 har Markedet fokus på svineribbe.

Fra klokka 09:00 begge dager stiller vi med et godt utvalg av ribber og dyktige fagfolk bak diskene. Kom innom så velger vi ut den ribben som passer for deg og ditt selskap.
 
LES MER OM MASCHMANNS RIBBE OG PINNEKJØTT 2022 (PDF)
BLÅ TIMER MED CAITRIN
På fredag får vi fint besøk fra London. Caitrin Anderson jobber for Neal's Yard Dairy. Hun gleder seg til å dele matglede og gode ostesmaker i Markedet. Kom innom og unn deg en smak av England. Stilton er en av Englands mest kjente oster og blir produsert hos 6 ulike produsenter i Midt-England. Osten som så dagens lys i 1720 blir også kalt for kongen av engelske oster. En perfekt moden Stilton har fløyelsmyk konsistens. Den er behagelig balansert mellom pikante toner av blåmugg og smøraktig salthet.  Et perfekt følge er pepperkaker og et lite glass portvin. Maschmanns utvalgte engelske blåost er kommer fra Colston Basset Dairy
MATNYTTIG: SLIK LAGRER DU OST I KJØLESKAPET
FENALÅR ER SMAKEN AV NORGE
Fenalår er en flott julegave å gi bort eller beholde selv. Maschmanns har  fire typer fenalår. Vi har utbeinet fenalår fra Stranda Spekemat for salg i delkatessedisken. Unn deg noen tynne, nyskårne skiver på sprøtt flatbrød med en liten klatt god rømme

Vi har hele fenalår fra tre ulike leverandører.  Vikedal Gardsmat i Rogaland speker fenalår av lam som har beitet på Haukelifjell. Lammene er av rasen spælsau. De aller beste lammene blir sortert ut og foredlet til fenalår fra Vikedal.

Fra Folldal har fenalår levert av Rondane Gardsmat. Lam av rasen gammel norsk spæsau har levd et godt liv i et variert og urterikt beiteområde på høyfjellet i Rondane. 

Utsira Mat lager fenalår av lam av villsau som har beitet på øya Utsira i Rogaland. Den lille øya som ligger 18 km vest for Karmøy har et flott kulturlandskap med lyng og urter som er matfatet til villsauen.
 
NYTTIG VIDEO OM HELE FENALÅR: SLIK SKJÆRER DU PENE SKIVER
ENKEL FØRJULSKOS 
Her kommer litt småmat-inspirasjon fra inn og utland. Gode råvarer som krever minimalt med tilberedning. Lefserull med rakfisk fra Valdres, rømme og gressløk er en flott smak av Norge. Like enkelt er Spansk tapas med oliven, mandler, chorizo og manchego. Fransk Mont d'Or kan spises som den er, men kan gjerne lunes 10 minutter i ovnen. Server med nystekt baguette og cornichons. Engelsk Stilton fra Colston Basset, pepperkaker og portvin komplementerer det hele. 
MATNYTTIG: VÅRE ÅPNINGSTIDER FREM TIL JUL
ANALOGE MØTER ER BEST
I en stadig mer digital verden er det noe ekte og trivelig å møtes ansikt til ansikt, gjerne med telefonen avslått. Ta med en venn eller 3 og besøk Maschmanns Bakeri. Bakeriet holder åpent fra tidlig morgen til sent på kveld. Om det blir frokost, brunsj, lunsj, ettermiddags–tapas eller pizza på kvelden er opp til deg. I dag holder Bakeriet åpent til 22:00.
MENYER FRA BAKERIET
FAST FØLGE TIL JUL
På mandag under ribbeslippet vil vi åpne et hjul Gruyére. Det er ikke hvilken som helst Gruyére vi åpner, men en ost av samme batch som vant Oste-VM i Wales i november

I VM i Wales konkurrerte 4.434 oster fra 42 land mot hverandre. 
Vinner-osten Le Gruyère AOP surchoix er laget av den sveitsiske ostemakeren Vorderfultigen og affineur Gourmino.

Stikk innom Maschmanns på mandag og unn deg en smak av en skikkelig sveitsisk håndverks-ost. 

Parmiggiano Reggiano DOP er verdens mest berømte og mest anvendelige ost. Vi har flere typer Parmigiano egnet til ulike bruksområder. En lagret Parmigiano er ypperlig å bruke som alternativ til salt og på klassisk vis på pasta og i risotto. Vår mest lagrede Parmigiano Reggiano trives godt sammen med en moden Barolo. 

Ingen jul uten en god gouda fra Holland. Old Stompetoren er en skikkelig godbit. Osten har fått sitt navn etter beiteområdet til kyrne, en liten landsby som heter Stompetoren. Kyrne kan nyte fruktbare grønne beitemarker og spise rikelig med friskt gress rundt landsbyen. Dette gir en god melk som setter en ekstra god smak på osten. Old Stompetoren har karakter og er litt krydret i smaken. Osten gjør seg både på ostebordet og som pålegg på på brød.
MATNYTTIG: NESTEN ALT DUTRENGER Å VITE OM PARMESAN
MailMojo