SMAK PÅ SEPTEMBER
Høsten er fantastisk. Markedet fylles opp med rotgrønnsaker, sopp og frukt. Denne uken bugner det av fersk steinsopp av prima kvalitet i Markedet. Høsten er også lam, vilt, trøffel og gode italienske viner på B. Det er mye å glede seg til i ukene som kommer. Forrige uke besøkte Maschmanns Hovelsrud Gård på Helgøya i Mjøsa. En flott inspirasjonstur med et gjestfritt vertskap, gode historier, kokkeglede og mye god mat. 
BILDER: BLI MED TIL HOVELSRUD GÅRD PÅ HELGØYA
Trofie Pesto
4 PASTAKLASSIKERE
Hver region i Italia har sine egne pastaoppskrifter gjerne tilpasset lokale råvarer. Langs kysten i Liguria er Maccheroncini Vongole vanlig å finne på de lokale restaurantene. I Genova høstes det aromatisk basilikum. Med god ekstra jomfru taggiasca olivenolje, hvitløk, pinjekjerner og Parmigiano Reggiano lager du en autentisk Pesto Genovese. Nyt pestoen med Trofie Pasta og du er godt i gang med det "grønne skiftet" som er i vinden om dagen. Drar vi lenger sør til Roma er det en pastarett du bør prøve før du forlater Den Evige Stad. Cacio e Pepe er ost, pepper og pasta i en hellig treenighet. Fersk steinsopp på plass i Markedet. Da kan sikkert en pappardelle med steinsopp være noe å sette på menyen i helgen. Drikke til de ulike pastarettene? Eplefryd fra Ringi er et utmerket alkoholfritt alternativ. Av viner som passer de ulike rettene kan denne podcasten og artikkelen i D2 være til nytte.
TO MED TRØFFEL
Mens vi venter på de sorte og hvite høsttrøflene fra Umbria og Piemonte kan vi nyte Maschmanns populære trøffelbrie. Det er en Brie de Meaux som er fylt med mascarponekrem og sommertrøfler. Nyt den med nystekt baguette fra Bakeriet. Elegant trøffelmagi lager du også med egg, smør og trøffel. Michelin-kokken Marco Sacco gjør sin versjon av stekt egg med høvlet trøffel. (se video)
INSPIRASJONSVIDEO: LETTLAGET, ELEGANT OG EKSKLUSIV TRØFFELOPPSKRIFT
TARTE TATIN
På ovennevnte tur til Hovelsrud på Helgøya lagde Maschmanns–kokkene, Solveig og Victor en Tarte Tatin med nyplukkede plommer fra gården. Plommene godgjorde seg i en panne med karamellsaus, dernest ble det lagt på et lokk av mørdeig. Kaken fikk en liten tur i ovnen før den ble snudd opp ned og servert. Den solmodne, søte og syrlige norske frukten passer perfekt i en Tarte Tatin. Kaken skal etter sigende ha blitt til da kokken ved et uhell brente frukten og måtte finne en alternativ løsning. Kokken la en deig som et lokk oppå den godt brunede og karamelliserte frukten og bakte alt kjapt i ovnen. Gjestene likte den «mislykkede» kaken. Det ble starten på opp ned kaken Tarte Tatin.
OPPSKRIFT: TARTE TATIN MED EPLER OG PÆRER
CRÊPE SUZETTE
Crêpe Suzette er en fransk dessert som består av en tynn pannekake med karamellisert appelsinsaus tilsatt brennevin. Retten flamberes rett før servering. Crêpe Suzette skal etter sigende blitt til ved en tilfeldighet da en ung servitør klarte å sette fyr på retten før servering
OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU CRÊPE SUZETTE
ENDELIG, FROKOST I MASCHMANNS BAKERI
Etter måneder med corona–restriksjoner og sommertid er Bakeriet tilbake med sin frokostservering. Frokost serveres mandag til fredag 8:00–10:00, lørdag og søndag 9:00–11:00. Velg blant egg og bacon, en bugnende frokostfjøl, nysmurte sandwich eller klassisk søtbakst. 
FROKOSTMENY I MASCHMANNS BAKERI
MailMojo