I dag, 3. torsdag i september, er det fårikålens festdag.
Maschmanns feirer også lammet med gode oppskrifter. |
Høst soppen, plukk bærene, fisk fisken, slakt og spis lammene. Ved å spise hele landskapet bevarer vi mangfoldet og bidrar til å skape flotte og åpne kulturlandskap. Vi bevarer også våre gode, norske råvarer ved å fornye måten vi serverer dem på. Hva med lam osso bucco eller lam burgund nå i helgen? September har satt sitt tydelige preg på Maschmanns: Forrige uke fikk vi inn de første sorte og hvite høst–trøflene fra Umbria i Italia. Denne uken fant sesongens aller første Mont D'Or plass i ostedisken.
(Lammeskank med rotgrønnsaker hadde vi på nyhetsbrevet forrige uke, der hadde det sneket seg inn feil i linken, her finner du oppskriften.) |
|
|
Italiensk klassiker på norsk vis. |
Osso buco er en klassisk italiensk gryterett fra Lombardia og vanlig i området rundt Milano. Osso betyr bein og buco betyr hull. Her er det altså snakk om kalvekjøtt med marg og bein som skal kokes lenge. Prøv å følge oppskriften under, men bytt ut kalveskankene med lammeskanker, lammelår/bog i tykke skiver. I kjøttdisken skjærer vi klart ønsket mengde. Dette retten kan fort bli en ny favoritt. |
|
|
Fransk bondekost servert på Norsk vis. |
Boeuf Bourguignon var opprinnelig fransk bondekost som siden er blitt revitalisert i 1903 av kokken Auguste Escoffier som brukte et stykke biff i gryten. Revitalisering nummer 2 kom i 1963 med TV- kokken Jula Child som brukte høyrygg av storfe i stedet for biff. Hva med en revitalisering nummer tre? Bruk sesongens lammekjøtt i stedet for biffkjøtt. Skiver av lammelår, lammenakke og lammebog vil passe bra. |
|
|
MONT d'OR–SESONGEN ER I GANG |
Smaksglede fra en liten treeske |
Vacherin Mont d’Or er en kittmodnet bløt ost gjort på råmelk. Osten har en naturlig gylden skorpe med en rødlig farge. Ostemassen er bløt og kremet. Smaken er kraftig, noe fruktig og aromatisk. Bak i ovn på 180ºC 20 minutter i treboksen. Server med nybakt landbrød, kokte poteter, sølvløk og cornichon. |
|
|
TRØFFEL–SESONGEN ER I GANG |
De aller første høst–trøflene er på plass i Markedet |
Trøflene er fra regionen Umbria i Italia. De sorte høst–trøflene veier mellom 16 og 30 gram (15 kr/g). De hvite veier mellom 8 og 16 gram og koster kr 69 per gram. Høvlet trøffel er ypperlig over enkle retter som omelett, pasta og risotto. Markedet har også flere flotte trøffelsmaker fra TartufLanghe i Piemonte. Prøv Crema con Parmigiano Reggiano e Tartufo med tagliatelle og du får en eksklusiv variant av Pasta Alfredo. |
|
|
TA MASCHMANNS MAT, MILJØ OG KLIMAQUIZ |
Sjekk ut om du har basiskunnskapen inne. |
12 spørsmål om mat, landbruk, forbruk, klima og miljø. Premien er to valgfrie pizza fra Maschmanns Bakeri. Vi trekker tre vinnere søndag 26/9. |
|
|
|
|