Tagliatelle al Ragù Alla Bolognese
NYE KOSTHOLDSREGLER:
GODT FOR KROPP OG KLODE
Forrige uke delte vi kong Haralds "befaling" om å sette frem de fineste koppene. Denne uken kunne vi lese om våre kostholdsråd som vil bli relansert i desember. Det mest spennende, som de 400 ekspertene skal inkludere, er miljøpåvirkning relatert til ulike matvarer. 

Det blir interessant å se hva ekspertene vil mene om avocado fra Chile, norsk oppdrettslaks, økologiske lam fra New Zealand, norske jordbær osv. 

Vi deler også noe om kosthold denne uken. Vi gjør det enkelt og oppsummerer alt  på 2 minutter.

Du får tips om å tilberede fisken helt perfekt, en elegant oppskrift på skrei med belugalinser og jordskokkchips. Ovnsbakt landkylling med sitron, hvitløk kan bli en god søndagsmiddag. Det å lage en autentisk ragù bolognese er kanskje ikke helt slik som du tror. 
 Tagliatelle al Ragù Alla Bolognese
SLIK STEKER DU FISKEN HELT PERFEKT
Kontroll på kjernetemperatur er ekstra viktig når du tilbereder fisk. Et generelt tips er å ta fisken vekk fra varmekilden når kjerne-temperaturen er  noen grader under 50ºC grader og la ettervarmen gjøre resten. Alt fiskeprotein koagulerer mellom 45ºC og 55ºC. Kjøttprotein har et større spenn og ligger mellom 40ºC og 60ºC. Vær derfor ekstra nøye når du tilbereder fisk. Bruk termometer og underkok. Om du går over den anbefalte kjernetemperatur, en prosess som er irreversibel, vil fisken bli tørr og kjedelig.
GUIDE: KJERNETEMPERATUR PÅ ULIKE TYPE SJØMAT
 Tagliatelle al Ragù Alla Bolognese
SKREI MED BELUGALINSER
OG FRITERT JORDSKOKK-CHIPS

Torsk og skrei er aller best på vinteren.  Sammen med gode linser og jordskokk skaper du et eksklusivt festmåltid. 

TORSK/ SKREI
Stek, kok eller bak fisken. Kjernetemperaturen på hvit fisk er 50-52ºC 

BELUGALINSER
Belugalinser blir ikke melete og holder formen og glansen fint etter koking. Navnet har de fått fordi de likner på russisk beluga-caviar.
Belugalinsene må ikke bløtlegges før bruk. Skyll de godt før du koker dem. Bruk 3 kopper vann til 1 kopp med linser. Kok i cirka 15 minutter ved lav temperatur.

FRITERT JORDSKOKK-CHIPS
Skrell og høvle jordskokken i tynne flak. Bruk gjerne trøffeljernet. Hell solsikkeolje i en gryte og varm opp til 175ºC. Friter jordskokken til den er gylden.

SAUS?
Det kommer an på om du vil drikke rødt eller hvitt. Maschmanns hjemmelaget rødvinssaus hvis du velger rødt eller hollandause om du velger hvitt. Alkoholfritt: Ringi Eplefyd eller Ringi Eplekyss.

 
 Tagliatelle al Ragù Alla Bolognese
VÅR MATHISTORIE PÅ 1 MINUTT
Menneskene har vært på jorda i millioner av år. Om vi for enkelhets skyld koker alt ned til 1 år, så blir mathistorien omtrent slik.

Fra 1 januar til 31. desember har du vært en jeger og samler.

Kosten din har hatt sesongvariasjoner og bestått av dyr, fisk, fugl, skalldyr, egg, nøtter, frø, frukt, bær, og grønnsaker.

Ut på dagen 31/12 begynte du med jordbruk.

Sent på kvelden, kvart på tolv foredlet du kornet til hvitt mel og innførte sukker.

1 sekund før midnatt ble du fortalt at fet mat var farlig.*

( *I perioden 1984 -2014 ble fett i maten bannlyst noe som fikk oss til å spise mer karbohydrater.)
MATNYTTIG: DIN 7 ORDS DIETT
 Tagliatelle al Ragù Alla Bolognese
LANDKYLLING MED 
SITRON OG HVITLØK
Hel kylling i ovn med gode rotgrønnsaker er en takknemlig rett. Du gjør en liten innsats på forhånd, setter kyllingen i ovnen, går deg en times tur og kommer tilbake til en ferdig rett som du kan sette rett på bordet. 
OPPSKRIFT: LANDKYLLING MED SITRON OG HVITLØK MED ROTGRØNNSAKER
 Tagliatelle al Ragù Alla Bolognese
BLI MED TIL BOLOGNA
OG LAG AUTENTISK RAGÙ
Spaghetti bolognese er verdens mest kjente pastarett – utenfor Italia! Byen Bologna er kjent for sin ragù, en kjøttsaus som serveres til flat, litt tykkere pasta som tagliatelle og pappardelle. 
OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU AUTENTISK RAGÙ BOLOGNESE
MailMojo