Bakt gresskar
ALLEHELGENSAFTEN, HALLOWEEN OG GRESSKARGLEDER
Første helg i november feirer kirken allehelgen for å minnes de døde. På lørdagen, allehelgensaften er det vanlig med lystenning på graven. Førstkommende mandag er det halloween, en kommersiell versjon av feiringen. Gresskarlykter, barn høye på blodsukker og godteri setter standarden for kvelden. Men før det, roer vi ned og deler to smakfulle oppskrifter med gresskar.  Spise–gresskarene hokaido og  flaskegresskar er i sesong og på sitt aller beste nå. Lag en suppe eller bak gresskarene i ovnen. 
OPPSKRIFT: VARMENDE GRESSKARSUPPE
BAKT GRESSKAR MED HONNING OG HASSELNØTTER FRA PIEMONTE
Gresskar er ypperlig å bake i ovn. Hokaido eller flaskegresskar er velegnet til ovnsbaking. Del gresskarene, fjern kjernehuset og del i store biter. Legg bitene i en ildfast form og pensle med flytende honning. Bak i ovn på 140℃ i 40 minutter. Når det er 10 minutter igjen setter du på grillelementet i ovnen. Server med grovhakkede hasselnøtter fra Piemonte. 
Smak på høsten
OM VILTKJØTT, MAILLARD,
OVNSVARME OG HVILT KJØTT
Markedet har ferskt viltkjøtt i disken denne helgen. Fileter og steker av rein, hjort og elg kan du lage mye godt av.

Vår kokker hjelper deg gjerne tips og råd om tilberedning.  Viltkjøttet er magert og stek det aller helst medium. Gi kjøttet en god bruning i en panne med godt smør (Maillard-effekten).  La kjøttet få en liten runde i stekeovnen for å oppnå rett kjernetemperatur. Bruk steketermometer og husk at kjøttet stiger noen grader etter at du har tatt det ut av ovnen.

Ovnstemperatur: 130ºC–160ºC, kjernetemperatur medium stekt  og hvilt kjøtt ligger på 60ºC–65ºC. (rød/rosa kjerne) Ta ut kjøttet av ovnen 5ºC–10ºC under dette og la det hvile seg seg opp i temperatur. Om du bruker 130ºC i varme har du mer kontroll og en langsommere og mer kontrollert stigning i hviletemperaturen kontra 160ºC. 
MATNYTTIG: KJERNETEMPERATUR FOR HVILT KJØTT
Smak på høsten
GOD VILTSAUS MED 4 INGREDIENSER
En god viltsaus kan være såre enkel å lage. Her kommer en viltsaus med  4 ingredienser. Du trenger demerarasukker, bringebæredddik, ekte fløte og en god innkokt viltkraft. Oppskriften er slik: løs opp 1 ss demerarasukker i en varm kjele, hell i 3 ss bringebæreddik, kok opp rør om og hell i 6 dl kraft og 4 dl ekte fløte. La alt småkoke til  sausen er redusert til 5-6 dl igjen. Smak til med salt og server. Viltsausen kan også pimpes med mye godt. 2-3 ss med smør vispet inn i sausen rett før servering løfter sausen et hakk. Portvin, steinsopp, einebær, hel pepper, ripsgele, soyasaus, rømme og fungi er flotte "verktøy" å ha i bakhånd når du skal justere inn sausen. 
DETTE BØR DU HA I "SAUSE-VERKTØYKASSEN."
Smak på høsten
REVANSJ FOR SMØRET?
Neste sommer kommer de nye nordiske kostholdsrådene med en gladmelding til de som liker smør. Dokumentene som omhandler de nye kostholdsrådene for Norden er ute på høring. I kapittelet som omhandler fett og vegetabilske oljer skriver komiteen om smør: Studier på smør har gitt oss ny kunnskap: Inntak av smør var ikke assosiert med risiko for hjerte- og karsykdom. Livsstilsmagasinet Harvest delte nyheten forrige uke. Men frem til neste sommer er de gjeldende anbefalingene fra Helsedirektoratet: "velg matoljer, flytende margarin eller myk margarin, fremfor meierismør.

 På Maschmanns får du forøvrig kun kjøpt ekte smør. Hva med å feire den fete nyheten? Prøv Beurre Gros Sel som er et Fransk kjernet smør tilsatt havsalt. Kjøp også med deg et håndlaget, nybakt, nystekt, økologisk landbrød fra Bakeriet. Skjær deg en skive og dekk brødet med kjernet fransk smør. Så enkelt, så godt. Ren lykke. 

En oppsummering av mathistorien tar tid. La oss gjøre det tabloid og korte historien ned til 1 år. Det farlige smøret kommer inn i historien et sekund på 12 på nyttåraften. 
MATNYTTIG: VÅR MATHISTORIE OPPSUMMERT PÅ 1 MINUTT
Bakt gresskar
VALRHONA VARM SJOKOLADE
 Varm sjokolade er manges favorittdrikk. Oppgraderer du kvaliteten på sjokoladen, med Valrhona, opplever du enda mer smak og glede. God sjokolade, brunt sukker, melk og fløte fra Røros gir deg en god og varmende sjokolade. Med deilige smaksnyanser som sitter i lenge.
OPPSKRIFT: SLIK LAGER DU VARM SJOKOLADE MED VALRHONA
MailMojo