VI ER KLARE FOR DESEMBER
Kjell-Inge gjør klar juleverkstedet, Mathias krydrer porchetta, Prakash trakterer pizzaen i den vedfyrte ovnen, mens Telma deler en grottelagret Gruyere. De gleder seg til å dele kunnskap og Maschmanns matgleder.

Markedet har utvidede åpningstider fra og med 12. desember og frem til og med lille Julaften.

Har du det travelt, kan gavekurver og gavekort bestilles fra vår klikk og hent-butikk. Da kan vi ha alt klart når du kommer innom.
 
MASCHMANNS ÅPNINGSTIDER I JUL OG ROMJUL
MASCHMANNS PINNEKJØTT 2022
Årets pinnekjøtt kommer fra lam som har beitet på en øy i havgapet, på høyfjellet og inne i Vestlandsfjorder. Utsira er en liten øy som ligger 18 km vest for Haugesund. Her lager Utsira Mat pinnekjøtt av lam fra norsk villsau. Rondane Gardsmat i Folldal lager pinnekjøtt av gammel norsk spælsau. Maschmanns utvalgte pinnekjøtt er av lam fra spælsau. Dyrene kommer fra utvalgte gårder i Hardanger som har beitet langs fjorden og på fjellet.

Klima, rase, kulturlandskap og bøndenes håndverk setter et unikt preg på årets pinnekjøtt.
 
LES MER OM MASCHMANNS UTVALGTE PINNEKJØTT
LAG RESTAURANTMAT HJEMME
Noen ganger passer det aller best å invitere venner med hjem isteden for å gå ut på restaurant. Med utsøkte råvarer har du et bra utgangspunkt for å lykkes på hjemmebane. Gode råd og tips fra Maschmanns kokker får du med på kjøpet.

Det er alltid lurt å følge sesongen på råvarene. Bildet over viser: Torsk og blåskjell som er på sitt aller beste i måneder med R-i. I desember er det sesong for de blå ostene. Husk pepperkaker og portvin. Mont d'Or er Frankrikes beste ost. Nyt den med alpelue og høvlet trøffel. Suppler gjerne med cornichons og nystekt baguette.
 
FLERE TIPS: LAG RESTAURANTMAT HJEMME MED RÅVARER I VERDENSKLASSE
4 BLÅMUGGOSTER DESEMBER VERDIG
Hva med å by på noen deilige blå oster fra England, Frankrike og Norge? Stilton, Fourme d'Ambert, Roquerfort og Fønix er fire blåmuggoster desember verdig. 

STILTON COLSTON BASSET
fra Neal's Yard Dairy er julens blåost for mange. Osten er laget på pasteurisert kumelk. Smaken er kremet med en salt og nøtteaktig finish. Klassisk tilbehør er pepperkaker og portvin. 
Elisabeth i ostedisken på Maschmanns foreslår følgende stilton-kombo:  Peter Yard fiken- og speltkjeks med fikensyltetøy fra Favols 

FØNIX fra Stavanger Ysteri er på menyen til stjernerestauranten Maemo. Fønix er ystet på dagfersk, økologisk, rå melk. Osten er relativt fast med balanserte og nøtteaktige smaksnoter. Elisabeth foreslår følgende fønix-kombo:  Peter Yard fiken- og speltkjeks med eple- og valnøttsyltetøy fra Favols.

ROQUEFORT regnes som den mest berømte blåmuggosten i verden. En vandrehistorie handler om en gjenglemt ost i en grotte og som ble forvandlet til Roquefort. Elisabeth foreslår følgende roquefort-kombo:  Peter's Yard fiken- og speltkjeks med sauterngele fra Olof Viktor. 

FOURME D'AMBERT AOC er en av Frankrikes eldste oster med histore tilbake til Romertiden. Osten er laget med pasteurisert, økologisk kumelk. Smaken er mild og kremet. Nyt den på en skive nystekt baguette og et glass med sauternes.

Elisabeth i ostedisken anbefaler boken Ost og Vin av Merete Bø. Den er spekket med god faktainfo og supre smaks-kombinasjoner. Vi har boken for salg.
 
PDF: VINMONOPOLET ANBEFALER DRIKKE TIL OST
LAG EN PANETTONE-FEST
Panettone smaksatt med limoncello, her servert sammen med sitronkrem, italiensk fruktsalat og vaniljesaus er fargerikt, flott og godt. 
Samt limoncello i det lille glasset. Maschmanns fører flere typer med smaksatt panettone: Limoncello, Sjokolade, Balsamico, Pistasj og Prosecco. Panettone kan gjerne lunes litt i ovnen før servering.

Panettonens opprinnelse går tilbake til 1495. Under den luksuriøse julebanketten til hertugen av Milano, ble desserten brent. En ung kokk, kalt Toni, kom med et stort briochebrød, fylt med rosiner og kandisert frukt. Hertugen elsket det, og tradisjonen med å servere "Pane di Toni" ble etablert. 
 
HJEMMELAGET FRUKTSALAT PASSER PERFEKT TIL PANETTONE
ENDA MER PASTA CARBONARA
Med guanciale og Peccorino Romano som ingredienser, tar du Carbonara tilbake til origianlen. Tolker vi salgstallene i Markedet sist helg,  var det flere som hadde "carbonara originale" på menyen. 

Gode måltider blir enda bedre om du hekter på noen gode historier. Her får du tre. 

CARBONARA BLIR VERDENSKJENT
Pasta Carbonara ble gjort kjent av River Cafe i London, hvor Jamie Oliver gikk i lære hos Antonio Carluccio. The River Cafe Cookbook fra 1996 ble en bestselger som bidro til gjøre en moderne versjon av pasta carbonara kjent over hele verden. Guanciale og pecorino var byttet ut med bacon, parmesan samt tilsatt fløte og hvitløk. Det falt ikke i god jord hos italienere som sverget til den originale oppskriften.

KOKK ANDREAS VIESTAD BESØKER LA CARBONARA I ROMA
1 2020 kom kokk og forfatter Anders Viestad med boken, En middag i Roma.  Han beskriver verdenshistorien gjennom et måltid. Viestad sitter selvfølgelig på restauranten La Carbonara som ligger på Campo dei Fiori i Roma. En middag i Roma er en lesverdig og nyttig  bok. (Perfekt julegave til matnerder) Det er kun en oppskrift i boken. Det er selvfølgelig oppskriften på pasta carbonara. Viestad er mer romslig i valg av råvarer: Du kan bruke guanciale, pancetta, sideflesk eller bacon. og av ost foreslår han peccorino eller parmesan. 

HVORDAN BLE CARBONARA OPPFUNNET?
Pastaprodusenten Barilla har laget en flott film om hvordan pasta carbonara først ble til. Om det var en sulten amerikaner som besøkte Harrys Bar i Venezia eller om det var det amerikanske soldater i Roma er ikke lett å si. Mest sannsylig  er carbonara en gammel romersk rett fra 1800-tallet. 
VIDEO: SLIK BLE PASTA CARBONARA OPPFUNNET
MailMojo